‘De Jossen’

Van 11 t/m 13 april was De Jossen in een regie van Brian te zien in het CREA Theater in Amsterdam. De voorstelling vertelt het verhaal van de Jossen met hun verlangen naar vrijheid en het onbekende: allen op hun eigen manier.

De Jossen zijn aandoenlijke wezens, die verdacht veel lijken op ‘echte’ mensen, met ‘echte’ menselijke problemen en mensenplezier. In een chaotische wereld waar geen enkel punt van houvast lijkt te zijn, hebben de Jossen een wereld gecreëerd waarin vriendschap centraal staat: hun Josdom. Totdat één van hen de groep dreigt te verlaten.

Plichtmatig rituelen uitvoeren staat Jos in de weg bij zijn verlangen naar vrijheid. De chaotische wereld buiten het Josdom biedt hem de mogelijkheid om dat verlangen te vervllen. Voor de andere Jossen is dit een angstaanjagende gedachte waarin zij hun leven niet zeker zijn. Je leven niet zeker zijn te midden van de chaos, is dat wel vrijheid? Is het bestaan van het Josdom niet cruciaal voor het bestaan van een echte groep en werkelijke vrijheid?

Poster 'De Jossen'Regie: Brian Verhagen  | Tekst: Tom Lanoye | Spel: Joris Alberdingk Thijm, Maarten van Beveren, Hidde van der Ende, Nina Eshuis, Rutger Gommers, Claire Hoencamp, Noortje van Hoorn, Wieke van der Kley, Mathilde Looman, Yara van Schaik, Mick Stevens, Arfur Tegelaar, Janneke de Vries en Suzanne Wansink | Fotografie poster: Suzanne Wansink | Fotografie scènefoto’s: Laura Schomaker | Josvlogs: Nina Eshuis, Claire Hoenkamp en Mathilde Looman

Speeldata:
Maandag 11 april – 20.00 uur (GEWEEST)
Dinsdag 12 april – 20.00 uur (GEWEEST)
Woensdag 13 april – 20.00 uur (GEWEEST)

Duur voorstelling: 65 minuten

Locatie: CREA Theater, Amsterdam

In aanloop naar de première werd er tijdens de laatste repetities wekelijks een vlog geplaatst. Hieronder een overzicht van alle Josvlogs:

JOSVLOG #1: REPETITIEWEEKEND
Jos vlogt. Jos had een repetitieweekend voor zijn voorstelling.
Via: https://vimeo.com/158723287

JOSVLOG #2: REPETEREN
Jos vlogt. Jos had een repetitie voor zijn voorstelling.
Via: https://vimeo.com/160627065

JOSVLOG #3: WIE IS JOS?
Jos vlogt. Jos laat ons kennis maken met Jos. En met Jos.
Via: https://vimeo.com/161476675

JOSVLOG #4: PREMIÈRE
Jos vlogt voor het laatst. Jos had een première van zijn voorstelling. En hij maakt een beetje reclame.
Via: https://vimeo.com/162511848

De Jossen is een productie van Studenten Toneelvereniging Amsterdam (STA!) en kwam mede tot stand door financiële steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK).

STA! logo (1)Print

Het is (voorlopig) niet meer mogelijk om De Jossen te zien. De Jossen was op maandag 11, dinsdag 12 en woensdag 13 april te zien in het CREA Theater in Amsterdam.